Vorige

Jongerenbeleid

Jongeren hebben de toekomst. Dit geldt zeker voor de belastingadviespraktijk. De gemiddelde belastingadviseur heeft zijn jeugdjaren al een tijdje achter zich gelaten en binnen nu en tien jaar zal een deel met pensioen gaan. We moeten de jonge mensen koesteren die het vak van belastingadviseur kiezen.

In 2019 heeft het Register Belastingadviseurs (RB) een nieuwe koers ingezet. Dit heeft geleid tot een aantal ingrijpende veranderingen. Deze veranderingen gaan niet ten koste van ons jongerenbeleid. Sterker nog, we nemen ons jongerenbeleid serieuzer dan ooit. We hebben op het verenigingsbureau een functie gecreëerd die volledig is gericht op het jongerenbeleid. En dat is nodig ook.

De fiscale arbeidsmarkt is momenteel erg krap en zal dat de komende tijd zo blijven. De instroom van jonge fiscalisten staat onder druk. Er wordt van alle kanten aan de fiscale student getrokken. Het is belangrijk dat het RB een sterke eigen identiteit heeft. Waarom zou je als belastingadviseur bijvoorbeeld RB-lid worden in plaats van NOB-lid? Dit antwoord hoeven wij jou hopelijk niet meer te geven, maar voor studenten is dit een belangrijke vraag.

Wie zijn de jongeren?

De doelgroep jongeren is gesplitst in de Jong RB-leden (tot en met 35 jaar) en fiscale studenten van hogescholen en universiteiten. Het onderscheid tussen deze subgroepen is belangrijk. Immers, elk van deze subgroepen vraagt om een specifieke benadering.

Jong RB-leden

Ten aanzien van jou, als Jong RB-lid, willen wij vakinhoudelijke ondersteuning bieden, maar ook een platform zijn om met elkaar te netwerken. Deze beide aspecten komen bijvoorbeeld terug in de Jong RB-bijeenkomsten. Op deze bijeenkomsten woon je een vakinhoudelijke presentatie bij, ga je met elkaar in discussie en is er ruim de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.

Juist het netwerken kan voor jou van toegevoegde waarde zijn. Immers, door met elkaar in gesprek te gaan kun je ervaringen uitwisselen, je netwerk uitbreiden en nieuwe ideeën bespreken. De Jong RB-bijeenkomsten zijn minder grootschalig dan de landelijke studiebijeenkomsten, wat deze bijeenkomsten een persoonlijker tintje geeft. Het RB experimenteert met nieuwe opzetten van deze bijeenkomsten om meer leden te laten deelnemen aan de bijeenkomsten, interactie te bevorderen en voor jou nog meer een netwerkplatform te worden.

Fiscale studenten

Vraag de gemiddelde fiscale student waar hij of zij wil werken en in veel gevallen zal een big 4 kantoor worden genoemd. Ook de Belastingdienst is een geduchte concurrent op de arbeidsmarkt. Het RB wordt nog te weinig gezien als serieuze plek om de fiscale carrière te beginnen. Dit is zonde. Werken voor het RB (het mkb) is immers wezenlijk anders dan werken voor de big 4.

Om bij de fiscale studenten meer in beeld te komen, zoeken wij bewust de samenwerking op met partijen zoals fiscale studieverenigingen. Het zijn immers de studieverenigingen die een belangrijke schakel vormen tussen de studie en de arbeidsmarkt. Wij willen niet alleen zichtbaar zijn. Wij willen ook ons verhaal uitdragen. Wij zijn dé fiscale beroepsorganisatie voor de mkb-adviseur. Hier horen stevige ambities bij en een eigen sterk profiel.

Ook op andere manieren willen wij in contact komen met fiscale studenten. Door studenten te ontmoeten op bijeenkomsten en aanwezig te zijn op evenementen, willen we ons steeds meer profileren als een serieuze partij voor elke fiscalist.

Tax-jobs.nl

Om voor de fiscale starter zichtbaarder te worden op de arbeidsmarkt hebben we de website tax-jobs.nl ontwikkeld. Deze website is op een frisse en eigentijdse manier vormgegeven. De website tax-jobs.nl wordt echter veel meer dan een website. Het wordt een platform waar werkgever en werkzoekende elkaar zoeken, vinden en leren kennen.

Met de introductie van dit nieuwe platform spelen wij in op de behoefte van studenten om snel en eenvoudig een fiscale stage of startersfunctie te kunnen vinden. Anderzijds maakt de vacaturebank de zoektocht van belastingadvieskantoren naar jong fiscaal talent een stuk makkelijker.

Jongerencommissie

Jouw stem is onmisbaar in het bereiken van onze doelen op het gebied van jongeren. De jongerencommissie vertegenwoordigt onze jonge leden. Ook ten aanzien van de jongerencommissie hebben wij ambities. In 2020 zullen wij de positie en de taken van de jongerencommissie opnieuw tegen het licht houden. Wij willen dat onze jongeren gehoord worden, binnen het RB en daarbuiten.

Leden van de jongerencommissie in 2019

2019 was een bewogen jaar voor de RB Jongerencommissie. Er zijn meerdere commissieleden af- en aangetreden.

Januari 2019

 • Ralph Rijders (voorzitter)
 • Daniel van Meijgaarden
 • Nienke Zomer
 • Jurriaan van Steen
 • Thomas van Houten

December 2019

 • Daniel van Meijgaarden (voorzitter)
 • Manon Staal
 • Nienke Zomer
 • Jurriaan van Steen
 • Çigdem Alkiliç
 • Tim Bolink

Tot ons verdriet is op 4 april 2020 Jurriaan op 34-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus.